اطلاعات و مقالات مفید و جدید در مورد خواص انواع آجیل، خشکبار و...

اطلاعات و مقالات مفید و جدید در مورد خواص انواع آجیل، خشکبار و...

اطلاعات و مقالات مفید و جدید در مورد خواص انواع آجیل، خشکبار و...

اطلاعات و مقالات مفید و جدید در مورد خواص انواع آجیل، خشکبار و...

۹ مطلب در مرداد ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

معمولا خوردن تنقلات، عذاب وجدان به دنبال دارد و کابوس چاقی، لذت خوردن آنها را از بین می‌برد.

اما اگر انتخابی هوشمندانه داشته باشیم، می‌توانیم ضمن لذت بردن از خوردن تنقلات، به سلامت بدن و افزایش طول عمر خود کمک کنیم.

به گفته پزشکان، آجیل یکی از سالم‌ترین تنقلات است که ضمن برخورداری از طعمی خوب و عامه پسند، درصد قابل توجهی از نیاز بدن به املاح و ویتامین‌ها را تامین می‌کند. برای مثال، خوردن یک مشت آجیل در روز به افزایش قدرت ماهیچه‌ها کمک می‌کند.

همچنین آمینواسید موجود در دانه‌ها و آجیل با بیماری‌های قلبی مقابله کرده و در افزایش کارایی مغز موثر است. از سوی دیگر آجیل با در اختیار داشتن اسید‌های چرب امگا- 3 و مقدار قابل توجهی ویتامین E ، به جنگ پیری می‌رود.

به گفته پزشکان روند پیر شدن سلول‌ها پس از 35 سالگی آغاز می‌شود. در این زمان پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و ماهیچه‌ها شل می‌شوند که یکی از خواص آجیل و دانه‌ها مقابله با این روند است.

البته توجه داشته باشید که نباید درمصرف آجیل به خصوص آجیل های شور زیاده روی کرد زیرا در این صورت به جای مقابله با پیری، عمر خود را کوتاه می‌کنیم.

چرا آجیل‌ها را بو می‌دهند؟

معمولا آجیل‌ها را برای بهبود طعم، عطر و ایجاد بافتی تُرد، بو می‌دهند. بو دادن به معنای قرار دادن مواد در معرض حرارت است. بیشترِ آجیل‌ها را بدون پوسته‌شان بو می‌دهند، ولی پسته معمولا با پوسته‌اش بو داده می‌شود.

بعضی اوقات برای جدا کردن پوسته‌ی آجیل از مغز، آن را بو می‌دهند. بودادن روشی مرسوم برای جدا کردن پوسته‌ی بادام هندی از مغز آن است. به همین دلیل بادام هندی هرگز با پوست فروخته نمی‌شود.

دو روش عمده‌ی بودادن عبارتند از:

بودادن خشک: در این روش از هیچ‌ روغنی استفاده نمی‌شود. می‌توان بودادن خشک را به‌ کمک اجاق و بر روی ماهی‌تابه انجام داد.

بودادن به کمک روغن: در این روش از روغن برای بودادن استفاده می‌شود. این روش را هم می‌توان به کمک اجاق گاز و ماهی‌تابه انجام داد.

علاوه بر این روش‌ها می‌توان آجیل‌ها را در مایکروویو نیز بو داد. شما می‌توانید آجیل بوداده بخرید یا خودتان در خانه آجیل بوداده درست کنید.

آجیل‌های خام برای سلامتی بسیار مفید هستند، ولی احتمال دارد محتوی باکتری‌های مضر باشند. البته حتی اگر آنها محتوی باکتری‌های مضر باشند، باز هم احتمال بیماری‌زایی‌شان کم است.

در طرف مقابل آجیل‌های بوداده آنتی‌اکسیدان و ویتامین‌های کمتری دارند، برخی از چربی‌های مفیدشان آسیب دیده‌اند و در آنها آکریل آمید ایجاد شده است (نه در مقادیر خطرناک).

در پایان باید بگوییم دما و زمان بودادن بسیار تعیین‌کننده است. اگر آجیل‌ها در دمای نزدیک به ۱۴۰ درجه‌ی سانتی‌گراد و به‌مدت ۱۵ دقیقه بو داده شوند، چربی‌ها آسیب نمی‌بینند، کاهش ویتامین‌ها حداقل و احتمال تشکیل آکریل آمید هم پایین خواهد بود.

اگر می‌خواهید آجیل بوداده بخورید، یادتان باشد که بسیاری از آجیل‌های موجود در بازار محتوی نمک و در برخی مواقع محتویشکر هستند که برای سلامتی خیلی خوب نیستند.

به‌جای خرید آجیل‌های بوداده، خودتان آجیل خام بخرید و بر روی اجاق گاز آن را بو بدهید. با این روش می‌توانید دما و زمان بو دادن را کنترل کنید. بو دادن در دمای پایین (بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ درجه‌ی سانتی‌گراد) و حتی در دمای متوسط (۱۴۰ تا ۱۶۰ درجه‌ی سانتی‌گراد) می‌تواند موجب ایجاد بهترین طعم و بافت در آجیل‌ها شود.

اگر می‌خواهید طعم آجیل‌ها را از طریق بودادن با روغن بهبود بدهید، فراموش نکنید که برخی روغن‌ها برای این کار مناسب نیستند. بهتر است برای بو دادن آجیل‌ها با روغن، از روغن‌هایی مانند روغن نارگیل استفاده کنید که مقاومت حرارتی خوبی دارند.

بادام هندی

بادام هندی به صورت معلق از ساقه های گیاهی به نام CASHEW PEAR می روید. بادام هندی از برزیل آمده است و توسط کاشفان پرتغالی به هند آورده شده است.

بادام هندی بیشتر به عنوان یک نوع آجیل و تنقلات خورده می شود، اما از آن می توان در تهیه برخی از غذاها نیز استفاده کرد. بادام هندی سرشار از ویتامین A  است.

پسته

در چین به پسته‌، " آجیل خندان " می گویند. پسته قدمتی صد هزار ساله دارد. برای اولین بار در خاورمیانه، ایران و سوریه کاشته شد و بعد به یونان و بقیه کشورهای اروپایی راه یافت.

طبقه یک افسانه قدیمی، عشاق، یکدیگر را در باغ پسته ملاقات می کردند تا صدای ترک و شکستن پوست پسته را به هنگام باز شدن آن بشنوند. زیرا عقیده داشتند، این کار برای آنها خوشبختی به ارمغان می آورد.

مغز پسته یکی از تنقلات بسیار مفید است. پسته منبع خوبی از کلسیم  ، منیزیم ، فسفر ، پتاسیم ، آهن  ، فولات و پروتئین است.

گردو

 گردو  از دوران ما قبل تاریخ وجود داشته است. در قرون وسطی اعتقاد بر این بود که گردو سردرد را معالجه می کند. حتی شواهدی دال بر وجود یک باغ گردوی بسیار زیبا در باغ های معلق بابل وجود دارد. گردو هم به صورت خشکبار و هم به صورت تازه خورده می شود و از آن در تهیه برخی از غذاها استفاده می شود. گردو منبع خوبی از فسفر، پتاسیم ، منیزیم  ، پروتئین و ویتامین E  است.

 

منبع 1

منبع 2

منبع3

 

 

 

  • حسین نوری
  • ۰
  • ۰

خشکبار یا خشکه بار یا میوه خشک به میوه هاى خشک شده و برخى مغز دانه ها گفته مى شود. خشکبار جزو آجیل حساب نمى شود. هدف عمده خشک کردن ماده غذایى، افزایش ماندگارى محصول نهایى است.

میوه هایى از جنس پاییز خشک و دلچسب!

خشکبار یا خشکه بار یا میوه خشک به میوه هاى خشک شده و برخى مغز دانه ها گفته مى شود. مغز دانه هایى مانند پسته، بادام، فندق، گردو خشک و میوه هاى خشک مانند کشمش، کشمش سبز، کشمش سبز تیزابى، برگه آلو بخارا، قیسى خشک، برگه هلو، برگه زردآلو، برگه آلو، خرما، انجیر خشک، خشکبار جزو آجیل حساب نمى شود. در قدیم به خشکبار، میوه خشک مى گفته اند.

همه طرفداران میوه های خوشمزه!

همه مواد غذایى، علاوه بر این که به واسطه انسان مورد استفاده قرار مى گیرند، توسط دیگر جانداران نیز مورد استفاده تغذیه اى قرار مى گیرند. ویروس ها، قارچ هاى تک سلولى، از نخستین موجوداتى هستند که غذاها و از جمله میوه ها را در مورد حمله قرار مى دهند. به این ترتیب، تنها پس از چند روز و گاهى حتى پس از چند ساعت از برداشت میوه، کار تخریب میوه ها آغاز مى شود؛ به گونه اى که ابتدا با لک هاى ظریف و سپس حالت کپک زدگى و له شدگى، میوه غیر قابل مصرف مى شود.

آجیل و خشکبار برای سلامتی بدن مفیدند

 

 

بر اساس آخرین پژوهش‌ها، آجیل و مغزها مانند فندق، گردو، پسته نقش مهمی در تامین سلامتی بدن ایفا می‌کنند. بر خلاف تصور عوام که فکر می‌کنند این قبیل مواد خوراکی فاقد ارزش‌ غذایی هستند، باید گفت که این مواد غذایی منابع سرشاری از پروتئین، مواد معدنی و ویتامین‌های آنتی اکسیدانی هستند. مطالعات نشان می‌دهد مغزها یکی از مهمترین منابع غنی سلنیوم هستند که این ریز مغذی برای تامین سلامت سیستم ایمنی بدن ضروری است؛ همچنین دارای برخی خواص ضد سرطانی است

دانشمندان دانشگاه ایلینویز در آمریکا دریافته‌اند که یک مکمل غذایی حاوی 200 میکروگرم سلنیوم در روز، میزان ابتلا به سرطان های پروستات، ریه و روده را در حدود 50 درصد کاهش می‌دهد. همچنین از پیشرفت سرطان سینه در زنان و بروز مشکلات پروستات در مردان جلوگیری می‌کند.

این دانه‌های خوراکی سرشار ازفسفر  هستند که این ماده معدنی به ساخت استخوان ها و دندان ها کمک می‌کند و نیز منبع سرشار ازمنیزیم  است که این عنصر نیز در ایجاد تعادل در عملکرد ماهیچه‌ها و اعصاب نقش مهمی دارد. همچنین وجود اسید لینولنیک در این دانه‌های خوراکی می‌تواند برای حفظ سلامت پوست و ایجاد تعادل هورمونی مفید باشد.

یک کارشناس تغذیه:

استفاده از خشکبار باعث افزایش بهره هوشی کودکان و نوجوانان می‌شود

همشهری آنلاین: کارشناس مسوول تغذیه مرکز بهداشت استان یزد گفت: از آنجایی که اسیدهای چرب برای رشد فکری و تکامل سلولهای مغزی بسیار مناسب است، می‌تواند منجر به افزایش بهره هوشی در بین کودکان و نوجوانان شود.

یوسف نقیایی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار داشت: خشکبار به دو دسته تقسیم می‌شوند که دسته‌ی اول میوه‌های خشک و برگهها مانند کشمش، خرما، انواع برگه‌های زردآلو و انجیر خشک را شامل می‌شود و دسته دوم مغزها مانند بادام، پسته وگردو هستند.

وی اضافه کرد:‌ دسته اول عمدتا حاوی قندهای میوه مانند پروفروکتوز هستند که قند میوه محسوب می‌شوند و علاوه بر آن حاوی مقدار قابل توجهی فیبر ‌و انواع ویتامین‌ها از جمله ویتامین A و مقداری ویتامین گروه B نیز هستند که در مقایسه با میوه‌جات مقدار قند‌ آنها بیشتر بوده ‌و مقدار ویتامین در آنها کاهش می‌یابد.

وی گفت: اسیدهای چرب برای رشد فکری و تکامل سلولهای مغزی بسیار مناسب بوده و سوخت و انرژی مورد نیاز را فراهم می‌کند و با توجه به اینکه که این اسیدهای چرب در مغزها موجود است، می‌تواند سبب افزایش بهره هوشی در بین کودکان و نوجوانان شود.

نقیایی،‌ انرژی قابل توجه در هر واحد غذایی را از مزایای مصرف خشکبار عنوان کرد و افزود: به عنوان مثال‌ حدود 30 گرم کشمش که یک واحد از این گروه است حدود 60 کیلوکالری انرژی دارد بنابراین مصرف خشکبار در افراد بزرگسال باید با احتیاط مصرف شود تا منجر به افزایش وزن و چاقی نشوند.

 

منبع 1

منبع 2

منبع 3

 

 

  • حسین نوری
  • ۰
  • ۰

بازار رضا، اولین انتخاب برای خرید سوغات مشهد

ولین انتخاب مسافران و زائران شهر مشهد بازار رضاستبازار رضا یکی از قدیمی‌ترین بازارهای شهر مشهد، نزدیک حرم است و مغازه‌های زیادی دارد. بزرگ و طولانی بودن بازار رضا که از خیابان بین المقدس شروع می‌شود و به میدان هفده شهریور ختم می‌شود در محبوبیتش بی‌تاثیر نیست. اگر دنبال خرید مهر و تسبیح، سجاده، انگشتر فیروزه و عقیق هستید، یا نه به دنبال خرید نبات، زرشک، زعفران و ادویه، بهترین مکان خریدنش بازار رضاست. طبقه دوم بازار رضا پر از مغازه‌های فیروزه، طلافروشی و صنایع دستی‌ای مثل پارچه های گلدوزی شده است. مشهدی‌ها می‌گویند تنوع اجناس در بازار رضا زیاد است ولی قیمت‌ها معمولا بالاست و باید حواست را خوب جمع کنی. البته آنها معتقدند در هیچ کجای مشهد نمی‌توان به خوبی و ارزانی فیروزه‌ها و نقره جات بازار رضا پیدا کرد.

*بهترین برند زعفران و زرشک در مشهد ادمان، زعفرانیه و سحرخیز است. می‌توان زرشک، زعفران و نبات را از بازار رضا یا مجتمع الماس شرق که جنس‌های  متنوع و نسبتا ارزانی دارد خرید. انتخاب‌های دیگری هم هست. مثلا برای خرید زعفران به نمایندگی زعفران سحرخیز در خیابان احمدآباد رفت و زرشک را نیز از آجیل حسینی در میدان توحید خرید.

سوغات مشهد چیست؟

این شهر امروزه بیش از 3 میلیون نفر جمعیت دارد و وسعت آن نیز به 351 کیلومتر مربع می‌رسد. این شهر پر رونق هرساله میزبان میلیون‌ها گردشگر داخلی و خارجی است و به همین دلیل است که کسب و کار و بازار آن از رونق فراوانی برخوردار است. اما نکته مهم خرید سوغاتی از این شهر معنوی است تا همیشه بتوانید یاد و خاطره آن را در هنگام دوری از مشهد زنده نگاه دارید.


 عکس یادگاری

شاید متفاوت‌ترین سوغاتی و یا بهتر بگویم یادگاری که از مشهد می‌توان با خود برگرداند عکس یادگاری با حرم مطهر باشد. به خصوص در گذشته نه چندان دور بیشتر مردمی که به مشهد سفر می‌کردند حتماً عکسی به یادگار با ضریح می‌انداختند. از آنجا که داخل حرم بسیار شلوغ است و امکان آن وجود ندارد، بیشتر عکاسی‌ها یک پرده و یا یک بنر به شکل ضریح داشتند که مردم جلوی آن می ایستادند و عکس می‌گرفتند. این کار اگرچه تا حد فراوانی کاهش یافته است اما هنوز هم اطراف حرم چنین عکاسی‌های به چشم می‌خورند و شما می‌توانید یک قاب عکس زیبا را با خود به شهرتان برگردانید.


زعفران؛ سوغات مشهد

مناطق شمال شرقی ایران به دلیل وضعیت جغرافیایی خود بهترین محل برای کاشت زعفران، این طلای سرخ و ارزشمند هستند. مشهد بیش از 75% تولید کل زعفران کشور را بر عهده دارد و بیشتر کسانی که به این شهر سفر می‌کنند حتماً از زعفران مشهد برای خود تهیه می‌کنند.

مشهد در زمره اشیای متبرک شناخته می‌شده؛ بدین جهت که اعتقادی وجود داشته مبنی بر این که حضرت رضا(ع) نگاهی به این سنگ دارند. همچنین مهر و جانماز یا پرده گل‌دوزی هیئات ، عطریات، نبات و غیره به عنوان محصول متبرک شناخته می‌شده و به نظر من این موضوع ویژه مشهد است و لذا مشهدی‌ها باید این ارزش را حفظ کرده و به طور جدی روی آن اقداماتی صورت دهند.

این پژوهشگر فرهنگ عامه خراسان عنوان کرد: در گذشته آنچه در مشهد عرضه می‌شده، شامل سه حوزه مختلف بوده است؛ یکی حوزه محصولات کشاورزی، دست‌سازه‌ها یا صنایع دستی و دیگری مصنوعات است که شامل موارد مختلف می‌شود. از زعفران، زرشک، فیروزه، خشک‌بار، نقل و نبات، مهر و تسبیح، جانماز، عطریات، دیگ‌ها و ظروف سنگی، ادویه هفت‌قلم که در مشهد بسیار معروف است، گرفته تا خلعت آخرت، عبا، جام چهل کلید، پرچم مذهبی و دیگری شکلات زنجبیلی که در این سال‌ها فراموش شده و مخصوص مشهد بوده است. این‌ها اقلامی است که در سال‌های مختلف، از گذشته تا به امروز در مشهد ارائه شده است.

نبی‌دوست افزود: در کنار این موارد، در شهرستان‌های خراسان، یک‌سری اقلام همچون پارچه فرت، سازهای سنتی، انواع کلوچه، ارغوان‌بافی و جاروبافی، محصولات نمدی، ادویه‌جات، بادام، گردو و میوه‌های مختلف، پوستین، چاروق و دیگر موارد را نیز داشتیم و در گذشته این‌ها غالبا برای عرضه به مشهد می‌آمدند؛ یعنی از فضای زیارتی و زائرپذیر مشهد استفاده می‌شد و افراد محصول خود را در مشهد ارائه می‌کردند. بدین جهت ما یک‌سری کلونی‌های خاص در نقاط مختلف مشهد داشتیم که افراد برای عرضه جنس و محصولات خود در نقاط مختلف محل عرضه و ارائه داشتند؛ چه در ایامی که مشهد زائرپذیر بوده و چه در ایامی که به طور کلی فروش انجام می‌گرفته است.

 

منبع 1

منبع 2

منبع 3

 

 

 

  • حسین نوری
  • ۰
  • ۰

جلوگیری از تغییر رنگ میوه هنگام خشک شدن

لوازم مورد نیاز برای خشک کردن میوه

میوه : ( من از انواع میوه های هلو، آلو، زردآلو، سیب، آلبالو، بلوبری و گوجه استفاده کردم) مطمئن شوید که میوه ها رسیده و بدون هیچ لکه و زدگی باشند. میوه ها نباید بیش از حد رسیده باشند.
برای خشک کردن میوه ها از سینی های توری فر و سینی های توری پلاستیکی دستگاه خشک کن میوه استفاده کنید. مصرف سینی توری به خاطر این است که می خواهیم هوا زیر میوه ها جریان داشته باشد.
پارچه توری برای حفظ میوه ها از جانوران.
مخلوط آبلیمو و آب برای جلوگیری از بد رنگ شدن میوه ها.
در نهایت یک مکان کاملا گرم در زیر آفتاب : دمای بیرون باید بالای۸۵ درجه با رطوبت کمتر از ۶۰% باشد.

زمانی که برای خشک کردن میوه ها لازم است

سیب: ۲ روز
آلبالو و زردآلو: ۳ روز
گوجه فرنگی، هلو و آلو: ۴ روز

میوه ها را در ظرف های مناسب بدون هوا نگهداری کنید و از خوردن آن ها لذت ببرید.

فواید میوه خشک شده

در حالت طبیعی میوه خشک شده می تواند یک میان وعده مناسب برای دفع احساس گرسنگی باشد و می توان برای مدت زمان طولانی نگهداری کرد و از همین رومی تواند جایگزین مناسبی برای میوه تازه در خارج از فصل آن باشد.

میوه در هر حالتی چه تازه باشد و چه خشک شده، برای شما خوب است و فوایدی به همراه دارد. در حالت طبیعی میوه خشک شده می تواند یک میان وعده مناسب برای دفع احساس گرسنگی باشد و می توان برای مدت زمان طولانی نگهداری کرد و از همین رومی تواند جایگزین مناسبی برای میوه تازه در خارج از فصل آن باشد.

علی رغم فواید میوه های خشک، متخصصان معتقدند مهم ترین وجه تمایز میوه های خشک شده با 
میوه های تازه، تبخیر آبی است که حاوی مقادیر قابل توجهی مواد مغذی است.البته میوه های خشک شده برای مصرف در شرایط خاص مانند تغییر فصل یا استفاده در ورزش‌هایی مانند کوهنوردی که امکان حمل وزن زیاد بار وجود ندارد، سودمند هستند. پزشکان توصیه می ‌کنند که در صورت امکان حداقل روزی ۲ لیوان میوه خرد شده متنوع مصرف شود که اگر تازه باشد، بهتر خواهد بود.

روش کار:

1-     اول میوه رو بعد از شستشو برش بزنید و حلقه حلقه کنید. دقت کنید حلقه ها نباید زیاد کلفت و نه خیلی نازک باشه. برش های میوه رو داخل سینی فر بچینید. میوه هایی مثل موز و سیب که احتمال سیاه شدنش در مجاورت هوا هست رو قبل از قرار دادن داخل سینی داخل کمی آبلیمو و عسل ویا شکر قرار بدید. البته بهتره برای همه این میوه ها این کارو انجام بدید.

2- سینی رو داخل فر با حرارت کم قرار بدید. بسته به ضخامت میوه ها از یک تا سه ساعت برای خشک شدنشون زمان لازم هست. مرتب میوه ها رو چک کنید و هر وقت کاملا خشک شده بود اونها رو از فر خارج کنید.

2-     بهتره هر میوه ای رو جدا جدا داخل فر قرار بدید چون زمان خشک شدن هر میوه با میوه دیگه فرق میکنه.

4- برش های پرتقال رو حتما به شربت آغشته کنید چون پرتقال بعد از خشک شدن کمی تلخ میشه.

5- اگه میخواید از بخاری یا شوفاژ برای خشک کردن استفاده کنید پیشنهاد میکنم از یه تکه آلومینیوم به جای سینی استفاده کنید تا روند کار زودتر طی بشه.

6- بهتر است کف سینی رو کاغذ روغنی بذارید و چیپسها رو توش بچینید در تصاویر نیست ولی بهتره که باشه توجه داشته باشید که چیپسها نباید روی هم قرار بگیرند چون درست خشک نمیشن و همینطور شربت اضافی شون رو هم باید حتما بگیرید که زود میسوزه! در فر بذارید.

7- پرتقال و سیبها رو با موز و توت فرنگی توی یک سینی نذارید.

8- دمای فر باید روی کمترین درجه ممکن باشه. شما باید ببینید کمترین درجه فرتون چنده و روی همون درجه بذارید.

9- مرتب چکش کنید و وقتی دیدید که روش کاملا خشک شده از فر بیرون آورده و چیپسها رو پشت و رو کنید و بذارید اون سمتش هم کاملا خشک بشه.

10- به دلیل وجود کاغذ روغنی، چیپسها به سادگی قابل اتنقال به ظرف هستند و به سینی نمیچسبه. چیپسها رو توی دمای اتاق یا یخچال میتونید نگهداری کنید.

11- میتونید از این شربت استفاده کنید و میوه ها رو توی یک ظرف بزرگ بریزید و در شربت آغشته کنید. میتونید برای سرعت دادن به کار همه میوه ها رو با هم بریزید توی شربت ولی توت فرنگیها رو جدا بذارید چون رنگ بقیه میوه ها رو قرمز میکنه!

 منبع 1

منبع 2

منبع 3

  

 

  • حسین نوری
  • ۰
  • ۰

آجیل شب یلدا شامل چیست؟

یکی از خوراکی های شب یلدا، آجیل شب یلدا است که خوردنی بسیار خوشمزه ای است. اما اینجا سوال پیش می آید که آجیل شب یلدا شامل چیست؟اگر نمی دانید آجیل شب یلدا شامل چیست و به دنبال پاسخ این سوال می گردید، ما برایتان در این مقاله پاسخ سوالتان را نوشتیم و گفته ایم که آجیل شب یلدا شامل چیست. با ما همراه باشید.

 

آجیل شب یلدا چیست؟

شب یلدا اولین شب زمستان است که طولانی ترین شب سال است و یکی از مراسمات ایرانیان است که از گذشته تا به امروز ادامه داشته است. دراین مراسم ایرانیان دور هم جمع می شوند و خوراکی های مختلف را درکنار هم میخورند. یکی از خوراکی های شب یلدا،آجیل شب یلدا است که خوردنی بسیار خوشمزه ای است. اما اینجا سوال پیش می آید کهآجیل شب یلدا شامل چیست؟اگر نمی دانید آجیل شب یلدا شامل چیست و به دنبال پاسخ این سوال می گردید، ما برایتان در این مقاله پاسخ سوالتان را نوشتیم و گفته ایم که آجیل شب یلدا شامل چیست. با ما همراه باشید.

 آجیل به عنوان سالم ترین تنقلات شناخته شده و دارای فیبر بالاست که در درمان یبوست، چاقی، انواع سرطان ها از جمله سرطان معده و روده بسیار مؤثر است.
آجیل دارای انواع ویتامینهای گروه E و B، روی، کلسیم، فسفر و پتاسیم، منیزیوم، ویتامین A و پروتئین است که وجود این مواد در بدن موجب افزایش تراکم استخوان و جلوگیری از ریزش مو و چین و چروک پوست، درمان افسردگی، افزایش قدرت بینایی و رفع خستگی و گرفتگی عضلات می شود.
اما باید توجه کرد با اینکه چربی موجود در آجیل از نوع مضر نیست، اما دارای کالری بالایی است و برای جلوگیری از افزایش وزن در خوردن آن باید اعتدال رعایت شود.

 

آجیل شب یلدا

آجیل خوراکی خوشمزه ای است که از دیرباز جای خود را در انواع مراسم ایرانی باز کرده است. با اینکه در حالت کلی آجیل شامل مخلوطی از خشکبار است اما سنت هاب دیرینه و سلایق مختلف ترکیبات گوناگونی از آجیل را به وجود آورده اند. ایرانیان که در گذشته شادی ها و مراسم گرم و سنتی خاص خود را در هر ماه برگذار میکردند، برای هر جشنی آیین و سنت مخصوص به خود را ایجاد کرده بودند. یکی از این سنت های بسیار زیبا که خوشبختانه تا زمان حال ادامه یافته و به ما نیز رسیده است شب یلدا است. یلدا آیین و سنت خاص خود را دارد و به طبع آن دارای آجیل مخصوص به خود است! اساسا ایرانیان اصیل معتقدند بدون حضور آجیل شب یلدا (به عنوان یکی از نمادهای شب یلدا) جشن یلدا ناقص است! هر چند که قطعا تمامی این رسوم و سنت ها برای نزدیک تر شدن افراد فامیل و دوستی ها و از بین رفتن کینه ها پایه ریزی شده است اما داشتن نماد و آیین مانند آجیل شب یلدا جدابیت های خاص خود را به این مراسم می افزاید. آجیل ایرانی حالا به یکی از نمادهای فرهنگ ایرانی بدل شده و بر اساس ترکیبات و اجزای آن آجیل شور، آجیل شیرین و آجیل چهار مغز نام گرفته است.

آجیل شب یلدا را چگونه تزیین کنیم؟

شب اول دی ماه را شب یلدا یا شب چله می نامند. مردم از گذشته های دور این شب را جشن می گرفتند آن قدیم ها که زمستان ها خیلی سرد بود و برف زیادی می بارید همه دور کرسی جمع می شدند و با هندوانه و انار و مخصوصاً آجیل که خودشان خشک کرده بودند از هم پذیرایی می کردند. در گذشته آجیل شب یلدا از این خوردنی ها تشکیل می شد:کشمشسبز، بادام، پسته، گردو، فندق، انجیر، توت، خرما، برگه ی زردآلو و برگه ی هلو. حالا باسلوق ونقل هم به آن اضافه شده که شیرینی مصنوعی است واستفاده زیاد از آنها باعث چاقی می شود.Description: آجیل شب یلدا

عرضه آجیل یلدا در میادین میوه و تره بار

 

مدیر عامل سازمان مدیریت میوه و تره بار شهرداری تهران از عرضه آجیل در تمامی بازار‌های سازمان میادین میوه و تره بار که دارای غرفه فروش آجیل هستند با تخفیف ۲۲ تا ۳۰ درصد ویژه ایام شب یلدا خبر داد.

خبرگزاری ایسنا: سعید راد در گفتگو در خصوص تمهیدات سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران برای شب یلدا گفت: در تمامی بازار‌های این سازمان برای شب یلدا عرضه انار و هندوانه با نرخ مصوب کمیته نرخ گذاری دولت انجام خواهد شد و آجیل نیز در تمامی بازار‌هایی که غرفه عرضه آجیل دارند با تخفیف بین ۲۲ تا ۳۰ درصد ارزان‌تر از سطح شهر تهران عرضه خواهد شد.
وی افزود: مرغ نیز در این ایام با قیمت ۱۰ هزار و ۶۰۰ تومان تا ۱۰ هزار و ۷۰۰ تومان در کلیه بازار‌های سطح شهر تهران عرضه می‌شود.

 

 منبع 1

منبع 2

منبع 3

 

 


  • حسین نوری
  • ۰
  • ۰

تزیین آجیل شب عید عروس خانم ها

 

از قدیم رسم بوده برای عروس خانم ها عیدی می بردند که در این عیدی آجیل هم قرار می دادند شما می توانید آجیل های شب عید عروس خانم ها را به روش های زیر تزیین کنید.

آجیل را می توان یکی از تنقلات ثابت سفره شب یلدا دانست، که دارای تنوع بالایی نیز می باشد و می توان آن را به شکل های مختلف برای شب یلدا تزیین نمود و از این طریق زیبایی بیشتری به تزیینات شب یلدا بخشید. از این رو آشنایی با مدل های جدید و زیبا تزیین آجیل شب یلدا برای همه خصوصا تازه عروس و دامادها از اهمیت فوق العاده ایی برخوردار است که در این مطلب سعی می کنیم شما را با جدیدترین ایده ها در این زمینه آشنا سازیم. تا پایان همراه ما باشید.

مدل های جدید تزیین آجیل شب یلدا برای عروس و داماد :

ایده های متنوعی برای تزیین آجیل شب یلدا وجود دارد و شما با کمی خلاقیت و ابتکار می توانید زیباترین تزیینات آجیل را انجام دهید. همانطور که می دانید آجیل یکی از تنقلات اصلی در شب یلدا محسوب می گردد که با تزیین آن می توانید زیبایی بیشتری به تزیین سفره شب یلدا بخشید. در صورتی که قصد انجام تزیینات ساده ایی را دارید می توانید از انواع دیس یا سینی استفاده نموده و آجیل ها را کف سینی به صورت مرتب بچینید. سعی کنید چیدن آجیل ها با نظم انجام گیرد و در نهایت طرحی زیبا و خاص ایجاد شود. در ادامه نمونه هایی از این سبک تزیینات ساده و متفاوت را مشاهده می نمایید.

استفاده از ظروف و تنگ های شیشه ایی زیبا نیز از جمله ایده های جالب برای تزیینات آجیل شب یلدا محسوب می گردد. بدین منظور آجیل ها را به صورت ردیف به ردیف و کاملا مرتب در ظرف شیشه ایی قرار داده و در صورت تمایل روی ظرف را نیز با آجیل به شکل گل تزیین کنید و یا از گل های طبیعی برای این کار استفاده نمایید.

 


  • حسین نوری
  • ۰
  • ۰

پسته یکی از آجیل های خوشمزه و پر طرفداری بین مردم است که علاوه بر خواص بی نظیر آن بر پوست و زیبایی برای درمان بسیاری از بیماری ها مفید است.

فواید و خواص پسته برای پوست مو و سلامتی و عوارض مصرف پسته

پسته یکی از اعضای مهم و ثابت آجیل ایرانی است که میزان پتاسیم آن با این جثه کوچک برابر با پتاسیم پرتقال است و به علت داشتن مواد مغذی از اهمیت بسیاری برخوردار است. استان کرمان و شهرستان رفسنجان، مراکز اصلی تولید پسته در ایران بشمار می آیند. پسته،عضو ثابت آجیل با وجود جثه کوچک خود سرشار از منابع مفید و مغذی برای سلامتی انسان است ؛ در ادامه این بخش از سلامت نمناک خواص مفید و دارویی این میوه به همراه مضرات آن را بررسی خواهیم کرد. با شنیدن خواص این ماده غذایی حتما به خرید انواع پسته راغب خواهید شد.Description: خواص پسته

ارزش غذایی پسته :

حاوی مواد مغذی،مانند:

کربوهیدراتها، پروتئین، اسیدهای آمینه ،چربی و فیبرهای رژیمی می باشد.

پسته همچنین غنی از مواد معدنی ،پتاسیم، آهن، کلسیم ،روی ،مس و سدیم هستند.

این آجیل، دارای ویتامین های ضروری ،مثل:ویتامین ث ، ب6، آ، کا، تیامین، فولات، کولین ،اسید و بتایین است .

در 100 گرم مغز پسته منابع زیر موجود است :

مواد چرب 54 گرم

کلسیم 130 میلی گرم

فسفر 500 میلی گرم

آهن 7/5 میلی گرم

مواد نشاسته ای 15 گرم

آب 5/2 گرم

پروتئین 20 گرم

پتاسیم 950 میلی گرم

ویتامین آ 230 واحد

ویتامین ب 1 0/7 میلی گرم

ویتامین ب 3 1/5 میلی گرم

 

خواص پسته برای پوست و مو

توجه : پیش از مصرف هرگونه ماسک بر روی صورت و نواحی حساس بدن، با مالیدن مقداری کمی از آن بر روی پوست دست خود به مدت حداقل 20 دقیقه، از نداشتن حساسیت نسبت به آن اطمینان حاصل نمایید.

1. آکنه و جوش صورت

پسته حاوی مقادیر قابل توجهی سلنیوم و ویتامین E بوده که باعث کاهش التهاب می شود و به درمان آکنه و جوش صورت کمک می کند.

ماسک پسته برای پوست

دو قاشق چای خوری پودر پسته را با ½ قاشق چای خوری آرد جو و ½ قاشق چای خوری آب لیموترش تازه ترکیب کنید و بر روی صورت بمالید، بگذارید 20 دقیقه بماند و سپس با آب سرد بشویید

2. جوان سازی پوست صورت

مقادیر بالای ویتامین E موجود در پسته برای کاهش چین و چروک پوست مفید بوده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.

همچنین آنتی اکسیدان های موجود در پسته یکی از عوامل مهم در پیشگیری از پیری زودرس می باشند.

ماسک صورت با پسته

یک قاشق غذاخوری پودر پسته را با 3 تا 4 قطره عسل ترکیب کنید و آن را بر روی صورت و دور چشم ها بمالید، بگذارید 20 تا 25 دقیقه بماند و سپس با آب سرد خوب بشویید.

3. سرطان و عفونت پوست

ویتامین B6 موجود در پسته باعث افزایش گلبول های سفید و قرمز خون شده و در جلوگیری از سرطان و انواع عفونت پوستی موثر می باشد.

4. مرطوب کننده طبیعی پوست

۵. از بروز دژنراسیون ماکولا (تباهی لکه‌ی زرد) پیشگیری می‌کند

این مشکل معمولا در سنین پیری رخ می‌دهد. دژنراسیون ماکولا منجر به از دست دادن بینایی می‌شود و سبب می‌شود که خواندن و نوشتن برای فرد مبتلا دشوار شود. همچنین این احتمال وجود دارد که چهره‌ها برای افراد مبتلا به این مشکل تار به نظر برسند، و تشخیص افراد دیگر برای آن‌ها بسیار دشوار باشد. بدن انسان دارای رادیکال‌های آزاد است که به سلول‌ها آسیب می‌زنند و همین منجر به بروز دژنراسیون ماکولا می‌شوند. پسته حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی به نام لوتئین و زآگزانتین است. گفته می‌شود که پسته با رادیکال‌های آزاد به سختی مبارزه می‌کند، به طوری که زنده ماندن برای آن‌ها بسیار دشوار خواهد بود. پسته به این ترتیب می‌تواند از آسیب سلولی جلوگیری کند.

۶. سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند

ایمنی کلمه‌ای است که در زندگی ما به طور منظم استفاده می‌شود، چرا که همه‌ی ما گاهی بیمار می‌شویم. گلبول‌های سفید خون باید به برای مبارزه با میکروب‌ها و باکتری‌هایی که منجر به عفونت در بدن می‌شوند، به اندازه‌ی کافی قوی باشند. ویتامین B۶ موجود در پسته سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند چرا که در عرضه‌ی اکسیژن به خون کمک می‌کند.

۷. از خواص پسته این است که غدد را تقویت می‌کند

بدن ما غدد مختلفی دارد که باید برای انجام وظایف خود سالم بمانند. غده‌ها در صورتی می‌توانند درست کار کنند که جریان خون غنی به آن‌ها وجود داشته باشد. غددی وجود دارند که پلاکت‌ها و سلول‌های خونی را تقویت می‌کنند و مانند سپری برای بدن هستند. مصرف یک مشت پسته یک ضرورت برای بدن است.

۸. از خواص پسته این است که از عفونت جلوگیری می‌کند

ما اشیاء زیادی را در روز لمس می‌کنیم و همین ممکن است به بروز عفونت منجر شود. اعتقاد بر این است که ویتامین B۶ از عفونت جلوگیری می‌کند و پسته حاوی ویتامین B۶ است. این مغزهای خوشمزه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

۹. از سرطان جلوگیری می‌کند

هنگامی که این سلول‌ها تعدادشان زیاد می‌شود، تشکیل تومور رخ می‌دهد. این تومورها به سرطان ختم می‌شوند. گفته می‌شود که پسته یک منبع غنی از ویتامین B۶ است، و گلبول‌های سفید خون را تقویت می‌کند، و سبب می‌شود که آن‌ها توانایی مبارزه با سلول‌های سرطانی و دیگر اختلالات را داشته باشند.

۱۰. التهاب را کاهش می‌د‌هد

پسته دارای خواص ضد التهابی است و به مقابله با التهاب کمک می‌کند. این مغز ویتامین A و ویتامین E دارد و همین باعث می‌شود یک محصول خوب برای پوست باشد.

 

خواص داروئی پسته
مصرف پسته در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی تاثیر بسزایی دارد.همچنین برای آرامش و تنظیم ضربان قلب و آرام کردن اعصاب مفید است و کلسترول بد را کاهش می دهد.
 -
مغز پسته به علت داشتن آهن خون ساز است و آنهایی که مبتلا به کم خونی هستند باید حتما روزانه مقداری پسته بخورند.
 -
خوردن پسته نیروی جنسی را تقویت می کند.
 -
مغز و ذهن را تقویت می کند.
 -
برای آرامش قلب و آرام کردن اعصاب مفید است.
 -
برای باز کردن مجاری کبد مصرف پسته توصیه می شود.
 -
پسته معده را تقویت می کند.
 -
برای تسکین سرفه مفید است.
 -
اسهال معمولی و اسهال خونی را درمان می کند.
 -
جوشانده پوست درخت پسته برای برطرف کردن خارش اعضای تناسلی زنان مفید است.
 -
جوشانده پوست و برگ درخت پسته برای رفع درد و خارش مقعد مفید است.
پسته چون حاوی مواد مغذی مناسب به همراه ویتامین ها بوده و کالری بالایی دارد ، مصرف آن به ورزشکاران، دانش آموزان، نوجوانان به خصوص در سنین رشد و به زنان باردار و شیرده توصیه می شود.


در صورت ادامه مصرف پسته در طولانی مدت می توان به بهبودهای حاصل شده در فشارخون زمان خواب، واکنش عروق به اضطراب و کنترل فشار قلب امیدوار بود.
 
-
پسته طبیعتی گرم و خشک دارد و حاوی مقدار زیادی پروتئین گیاهی، مواد نشاسته‌ای غنی و مواد معدنی‌ای نظیر پتاسیم و منیزیم است که بسیاری از نیازهای بدن را تأمین می‌کند.

-
بعضی محققان عقیده دارند که پروتئین پسته به اندازه‌ای است که می‌توان آن را به عنوان جایگزینی برای گوشت و حبوبات دانست. در ضمن روی موجود در آن نیز در رشد سلول‌ها و بافت‌های بدن بسیار مؤثر است.

-
علاوه بر اینها وجود کلسیم و آهن در پسته سبب شده که این نوع خشکبار نقش بسیار مهمی در استحکام‌بخشیدن به استخوان‌ها و دندان‌ها و همچنین درمان بیماری‌هایی نظیر کم‌خونی‌های ناشی از فقرآهن داشته باشد.

خوردن پسته برای افزایش حافظه و تقویت ذهن نیز مفید است ولی باتوجه به اینکه خاصیت چاق‌کنندگی دارد، اگر رژیم دارید، اعتدال را در مصرف آن رعایت کنید.

-
برای رفع طبیعت گرم پسته که باعث ایجاد کهیر یا دانه‌های قرمز رنگ پوستی می‌شود. بهتر است آن را با برگه زردآلو، هلو یا انار ترش مصرف کنید تا گرمی آن، قدری خنثی شود.

-
برخلاف خود پسته، پوست آن خاصیت سرد و خشک دارد و مصرف آن برای تقویت معده و قلب توصیه می‌شود. در ضمن اسهال را نیز برطرف می‌کند.

علاوه بر اینها برای خوشبوشدن دهان و تقویت لثه‌ها می‌توانید پوست تازه پسته را جویده و برای مدتی در دهان نگه دارید.

 

 

منبع 1

منبع 2

منبع 3

 

 

 

 

 

 


  • حسین نوری
  • ۰
  • ۰

خشکبار شامل چه محصولاتی است؟

یکی از قدیمی‌ترین روش‌های نگهداری مواد غذایی، استفاده از فرآیند خشک کردن است. به کمک این فرآیند، علاوه بر ممانعت از فساد مواد غذایی، وزن و حجم محصول نیز کاهش یافته و باعث سهولت در بسته‌بندی، حمل و نقل و انبارداری آن می‌گردد. در این مقاله ابتدا میوه‌های خشک و میوه‌های خشکانده را تعریف کرده و سپس تعاریف علمی هریک از خشکبار متعارف و پرمصرف را مطرح می‌کنیم.

تعاریف و تفاوت خشک و خشکانیده

میوه‌ها، مغزها و دانه‌های خشک (Dry) محصولاتی هستند که رطوبت بخش خوراکی آن‌ها پس از رسیدن، بطور طبیعی کم باشد.

میوه‌ها، مغزها و دانه‌های خشکانیده (Dried)، محصولاتی هستند که رطوبت بخش خوراکی آن‌ها پس از رسیدن، بطور طبیعی زیاد بوده و بخش زیادی از این رطوبت با خشک کردن به روش‌های گوناگون از آن گرفته می‌شود.

خشکبار شامل چیست؟

خشکبار یا خشکه بار یا میوه خشک به میوه هاى خشک شده و برخى مغز دانه ها گفته مى شود. مغز دانه هایى مانند پسته، بادام، فندق، گردو خشک و میوه هاى خشک مانند کشمش، کشمش سبز، کشمش سبز تیزابى، برگه آلو بخارا، قیسى خشک، برگه هلو، برگه زردآلو، برگه آلو، خرما، انجیر خشک، خشکبار جزو آجیل حساب نمى شود. در قدیم به خشکبار، میوه خشک مى گفته اند.

همه طرفداران میوه های خوشمزه!
همه مواد غذایى، علاوه بر این که به واسطه انسان مورد استفاده قرار مى گیرند، توسط دیگر جانداران نیز مورد استفاده تغذیه اى قرار مى گیرند. ویروس ها، قارچ هاى تک سلولى، از نخستین موجوداتى هستند که غذاها و از جمله میوه ها را در مورد حمله قرار مى دهند. به این ترتیب، تنها پس از چند روز و گاهى حتى پس از چند ساعت از برداشت میوه، کار تخریب میوه ها آغاز مى شود؛ به گونه اى که ابتدا با لک هاى ظریف و سپس حالت کپک زدگى و له شدگى، میوه غیر قابل مصرف مى شود.

هدف خشک کردن میوه چیست؟
هدف عمده خشک کردن ماده غذایى، افزایش ماندگارى محصول نهایى است. کاهش رطوبت محصول، در فرآیند خشک کردن میوه تا حدى انجام مى شود که رشد میکروبى واکنش هاى شیمیایى را محدود کنددر اغلب آجیل و خشکبار فروشی‌ها، بسته‌های میوه‌ی خشک شده (حاوی سیب، کیوی، انبه، موز و دیگر میوه‌های خشک شده) به فروش می‌رسند. حمل و نگه‌داری این میوه‌های خشک، ساده‌تر و احتمال خرابی‌شان نیز کمتر است.

طریقه خشک کردن میوه از روش سنتى تا روش صنعتى!


از زمان هاى قدیم خشک کردن، مربا کردن، در شکر نگه دارى کردن را براى نگه دارى میوه ها استفاده مى کرده اند. جوزهاى شکرى در واقع میوه هایى هستند که خشک شده و درونشان با شکر پودرى پر مى شده است.


میوه هایى از قبیل آلو، هلو، توت وانگور اغلب به صورت خشک شده به شکل آلو خشکه، برگه آلو، توت خشکه و کشمش مورد استفاده قرار مى گرفته اند. امروزه نیز مصرف میوه هاى خشک از اقبال بسیارى برخوردارند و دستگاه هاى برقى براى خشک کردن سریع میوه ها در اختیار خانواده ها قرار دارد.


 
دراکثر فرآیندهاى خشک کردن، از هواى داغ استفاده مى شود، اما سالیان متمادى است که در سراسر جهان خشک کن هاى هوایى باعث کریستاله کردن مواد غذایى شده و آنها را شبیه تر به شکل اولیه خود خشک مى کنند. فرآورده ى تولید شده، بدون استفاده از ترکیبات شیمیایى نگهدارنده از نظر خصوصیات کیفى مانند رنگ، طعم، ارزش غذایى و محتواى ویتامینى، برترى قابل توجهى در مقایسه با نمونه هاى تولید شده به صورت سنتى و صنعتى معمول دارد.

 

میوه خشک:

بر اساس توصیه‌های متخصصین تغذیه تمامی میوه‌ها را نمی‌توان خشک کرد. در ادامه مطلب لیست میوه‌هایی که می‌توان خشک کرد را بیان خواهیم کرد. بهتر است میوه‌ها را چنان خشک نکیم که مانند چیپس شکننده شوند. خشک کردن میوه‌ها را باید تا زمانی که ۲۰% از رطوبت آن‌ها باقی مانده است ادامه دهید. میوه‌هایی که کاملا رسیده‌اند را برای خشک کردن انتخاب کنید. همچنین میوه هایی که می‌خواهید خشک کنید باید رسیده، سفت و سالم باشند، میوه های که آسیب دیده، لک شده یا کال هستند اصلا گزینه مناسبی برای خشک کردن نیستند زیرا طعم مطلوبی نخواهند داشت.

میوه‌های زیر مناسب خشک کردن می‌باشند:

آلو شابلون

نارگیل

سیب

کیوی

موز

توت فرنگی

انبه

خرمالو

نارنگی

هلو

خربزه

پرتقال

زردآلو

گلابی

آناناس

انجیر

توت سفید

لیموعمانی

خرما

کشمش

زرشک

خشکبار شامل چیست؟

 

 منبع 1

منبع 2

 

 


  • حسین نوری
  • ۰
  • ۰

آجیل و خشکبار، یک میان وعده عالی

امروزه آجیل نه تنها بخش جدانشدنی فرهنگ ایرانیان است, بلکه به عنوان خوراکی سالم و حاوی ویتامین ها و مواد معدنی لازم برای انسان شناخته می شود به گفته متخصصان تغذیه مصرف روزانه انواع مغزها به تأمین مواد معدنی و ویتامین های موردنیاز بدن کمک کرده و سبب پیشگیری, بهبود و درمان بسیاری از بیماری ها می شود

ترویج مصرف آجیل و خشکبار به عنوان میان وعده ای سالم به جای کربوهیدرات های خالی از مواد مغذی راهبرد اصلی کسب ویتامین های مورد نیاز بدن است.

مصرف آجیل و خشکبار در بعضی مراسم ها و مناسبت ها در کشورمان بسیار زیاد می شود. اگر از همگان اجزای یک آجیل خوب را بپرسیم همه از پسته، بادام، تخمه، فندوق و دیگر انواع دانه های روغنی شناخته شده سخن می گویند، اما ممکن است از خاصیت ها و این که چقدر می تواند در تامین ویتامین ها و مواد معدنی لازم برای بزرگسالان و کودکان تاثیر داشته باشد کمی بی اطلاع باشیم.

آجیل و خشکبار جزء آن دسته خوراکی های جایگزینی هستند که مصرف مرتب شان بسیار توصیه می شود. مخصوصا در ایام به خصوصی از سال مثل: شب یلدا یا ایام عید نوروز بین مردم بسیار محبوب می شوند. خواص آجیل و انواع دانه های روغنی بسیار زیاد است زیرا علاوه بر آن که باعث می شود سریع تر احساس سیری کنید، از جمله انواع دانه های کم کالری است که مصرف شان باعث چاقی نمی شود. انواع مختلفی از آجیل وجود دارد که می توانید برخی از آن ها را مستقیما میل کنید، یا جهت بهبود طعم، آن ها را بو بدهید یا به اشکال دیگری فرآوری کنید. بسیاری از متخصصان تغذیه توصیه می کنند به طور مرتب مصرف آجیل را دررژیم غذایی تان بگنجانید.

خواص آجیل

آجیل‌هایی که در ایام عید نوروز مصرف می‌شوند غالبا شامل پسته، فندق، بادام، بادام هندی، گردو و تخمه هستند. غالب مغزهای گیاهی دارای طبع گرم هستند و سرشار از عناصر غذایی و ویتامین‌های ضروری برای بدن می‌باشند. به طورکلی این آجیل‌ها برای سلامت قلب و عروق، مبارزه با سرطان، کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و پوکی استخوان مفیدند. در جدول زیر به تفکیک خواص درمانی هریک از آجیل‌های مصرفی در نوروز گرداوری شده است.

 

جایگاه آجیل و خشکبار در ایران

o جایگاه خشکبار ایران در فرهنگ سنتى و باستانى: آجیل و خشکبار از دیر باز به یکى از نمادهاى فرهنگ ایرانى بدل گشته است به صورتى که برخى از مراسم سنتى ایرانیان مانند نوروز و یلدا تنها با حضور آجیل و خشکبار مفهوم خود را پیدا مى کنند.


جایگاه خشکبار در فرهنگ مذهبى: در بسیارى از مراسم مذهبى از نوعى آجیل و خشکبار، مرسوم به آجیل مشگل گشا استفاده مى شود که هر چند توسط هیچ مرجع مذهبى اى تأیید نشده است اما مردم بر این باورند که مى تواند آنها را در رفع مشکلاتشان یارى کند.


جایگاه اقتصادى خشکبار ایرانی: آجیل و خشکبار ایرانى یکى از نمونه هاى شناخته شده صادرات ایرانى در بازارهاى جهانى محسوب مى شود.

 

چند دستورالعمل که ما را تشنه مصرف آجیل و خشکبار مى کند:
o   
استفاده از گردو در سالاد سبزیجات به اندازه یک مشت.
o   
بادام را مى توانید به همراه کرن فلکس براى صبحانه میل کنید.
o   
پلو به همراه سالاد پسته.
o   
بالکارا نوعى دسر یونانى است که با گردو تهیه مى شود.


با استفاده از آجیل و خشکبار انرژى بسوزانید!
مصرف دانه ها و مغزهاى روغنى باعث افزایش متابولیسم پایه بدن مى شود. پژوهش ها نشان مى دهند که مصرف بادام هندى، متابولیسم پایه را تا ١١ درصد افزایش مى دهد. به این ترتیب کسى که متابولیسم پایه اش ١٥٠٠ کالرى در روز است مى تواند با مصرف بادام هندى متابولیسمش را تا ١١ درصد افزایش دهد یعنى روزانه ١٦٥ کالرى بیشتر بسوزاند.

اندازه نگه دار که اندازه نکوست!
توجه داشته باشید که یکى از مهمترین اصول در تنظیم برنامه غذایى روزانه رعایت تعادل است و افراط و تفریط در مصرف هر ماده غذایى مى تواند نتایج نامطلوبى به همراه داشته باشد. از این رو با وجود تمام خواص و فواید درباره مصرف آجیل و خشکبار، افراط در مصرف آنها به هیچ وجه توصیه نمى شود.


چه زمان نباید آجیل و خشکبار مصرف کرد؟
با اینکه تمام انواع آجیل ها و خشکبار ها داراى چربى هاى اشباع نشده مى باشد اما پس از اینکه به کارخانه مى روند عملیاتى براى خوش طمع شدن به روى آنها انجام مى شوکه درصد شکر، سدیم و چربى آنها را تا حد زیادى کاهش مى دهد، از نگهدارنده هاى شیمیایى نیز براى دوام بیشتر بر روى آنها استفاده مى کنند. از خوردن آجیل شور و یا عسلى خوددارى کنید چرا که داراى مقدار زیادى چربى مى باشند و مى توانند به راحتى فشار خون را افزایش داده و سایز شما را نیز زیاد کنند.

  • حسین نوری